30 Aralık 2011 Cuma

Yeni bir yıla tatlı bir MERHABA ( Hamur tatlısı ile)


Sevgili blog arkadaşlarım,Bir koca yılı daha geride bırakmanın sevinci ve burukluğuyla sözlerime başlıyorum.Eminim ki sizlerde benim gibi geçip giden zaman için üzülüyor,Gelecek güzel günler için seviniyorsunuz.Karma karışık duygular içerisinde bulunmak bu olsa gerek.Tüm blog yazar Arkadaşlarımın ve takipçilerimin yeni senesinin sağlıklı mutlu huzurlu geçmesini diliyorum.Allah hepimize tüm sevdiklerimizle beraber sağlıklı uzunnnnnn yıllar nasip etsin.Yılbaşı yada noel diye bir şeye pek fazla inanmadığım için sizlere öyle koca çam ağaçlı yada yılbaşı süslü şeyler paylaşmak yerine yeni seneye tatlı tatlı girin diye hamur tatlımın tarifini vermek istedim.Bu tatlı benim vazgeçilmezlerim arasında.Aslında şerbetli tatlılara düşkünlüğüm oldukça azdır.Ama bu tatlıya nedense hayır diyemiyorum.İçerisinde bulunan hindistan cevizindenmidir bilinmez?(Bkz.Hindistan cevizi tutkunu biri olarak).
Bu tatlıyı beğenip deneyeceğinizi umut ederek Sizlere bayat bir espri yapmadan yazıma son vermek istemiyorum..
HAYDİİ SENEYE GÖRÜŞÜRÜZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ :):):):)
MALZEMELER:
250 gr margarin ( eritilecek)
2 yumurta
2 kahve fincanı şeker
10 kahve fincanı un
1 çay bardağı hindistan cevizi
1pk vanilya, 1pk kabartma tozu
Üzerine bolca toz yeşil fıstık
ŞERBETİ İÇİN:
12 Kahve fincanı şeker
12kahve fincanı su
1-2 damla limon
YAPILIŞI:
önce şerbeti kaynatıp soğumaya bırakalım.
Yumurtayla şeker mikserle iyice çırpılır.eritilip ılıtılmış margarinde ilave edilir.un,k.tozu,vanilya eklenerek elle yumuşak bir hamur elde edilir.en son hindistan cevizini de hamura ekleyip yoğurulur.hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparılarak oval şekil verilir tepsiye dizilir.üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.fırından çıkarınca soğuk şerbet hemen dökülür.ben üstüne tepsi kapatıp fırına geri koyuyorum.fırının sıcaklığıyla şerbet daha iyi çekiyor.    
 

29 Aralık 2011 Perşembe

Ev tarhanalı Lahana çorbası


Sizlere benim süreli yaptığım tarhanalı lahana çorbasından bahsetmek istiyorum.Nedense lahana çorbası denilince ilk akla gelen DİYET vE ZAYILAMAK  gEliyor.Hadii itiraf edin hanginizin aklına gelmiyor ki??...
Kokusundan mıdır tadındanmıdır bilimez.? Lahana çorbasını sevenler oldukça azdır.Ben şahsen lahananın sarmasını çorbasını çok severek yerim:)Hem sindirim sistemimi düzenliyor hemde çok hafif bir çorba Damaktada güzel lezzet bırakıyor.Biz ailecek lahana çorbasını çokk sevenlerdeniz .ah kış olsada lahanalar çıksa :) sarmasını çorbasını yapsak diye bekleyenlerdeniz.Eğer sizde öyleyseniz bu tarif tam size göre buyrun Lezzetli şifa kaynağı tarhanalı lahana çorbasına.
Malzemeler
Göz kararı ev tarhanası
1 tane küçük lahana
1 soğan
5 bardak su
Domates
1 kaşık salça
zeytinyağı
tuz-karabiber
Yapımı
Çorba tenceremize zeytinyağını ilave ediyoruz.soğanı küp küp doğrayıp Domatesleri rendeleyip salçayıda ilave edip karıştırıyoruz.domatesler 2 dk kadar kavrulduktan sonra 5 bardak suyu ilave ediyoruz.Tarhanayı ilave edip karıştırıyoruz.(Tarhanayı bildiğiniz üzere sürekli karıştırmak gerekiyor.Topaklanmaması için)
Ayrı bir yerde lahanayı önceden haşlıyoruz.Haşlanan lahanaları orta kalınlıkta doğrayıp tarhana çorbasının içine atıyoruz.1 bardak haşladığımız lahanın suyunu çorbamıza ilave ediyoruz.5 dk daha çorbamızı kaynatıyoruz.Tuz ve karabiberi son olarak ilave edip karıştırıyoruz.Arzuya göre kıtır ekmek ile sunabilirsiniz.


Mimlendimmmmmmmmmmmm:):)


Evet arkadaşlar bu ilk mim canım arkadaşım sevgili blog yazarı   http://pastakosesi.blogspot.com/ Beni mimledi.Kendisine ilk önce bu  nazik davranışı için çok teşekkür ediyorum. Mim'in Konusunu İse Karşınızdakini mutlu etmek için yapacağınız 10 şey..Buyrun bakalım benim karşımdakini mutlu etmek için yapacağım 10 şey neymiş:)
Tanımak-Karşınıdakini tanıyarak işe başlaya bilirsiniz.Nelerden hoşlanır ne sever nerelere gitmek ister vs vs..
Hediye vermek-Nelerden hoşlandığını öğrendiğim kişiye minik küçük sürprizler yaparak Ona hediyeler almak (Unutmayalımki birini mutlu etmenın en güzel yolu hediye vermek yada almakdır)
Gezmek-Sevdiğimiz yada mutlu etmeyi amaçladığımız birini dışarıya çıkartarak mutluluğuna mutluluk katabilirsiniz.Bkz=Ben gezmeyi çooooooooookk severim :)
Eğlenmek-Eğlenmek de çok önemli bir unsurdur karşınızdakini mutlu etmek için Örn= Cafeye arkadaş ortamına gidebilir yer içer eğlenirsiniz.(unutmamalı sizin eğlenmeniz mutlu olmanız demek karşınızdakininde pozitif enerjinizden eğlenip mutlu olması demekdir)
Yemek yemek- Yaşasınnnnnnnnnn yemek yemekk:) Bu madde sırf benım için geçerli sanırım.Bir arkadaşımla beraber Hamburgerciye gitmek tıka basa yemek üstüne buz gibi kola içmek hmmmm Beni çok mutlu eder.EE dediğim gibi benim mutlu olmam demek karşımdakininde mutlu olması demek :):):)
Gezi programları düzenlemek-Arkadaş grubunu toplayıp birlikte macera dolu gezi programı hazırlamak,Bkz-Kamp kurmak ,piknik yapmak,Müzelere yada tarihi eserlerin bulunduğu yerlerde konaklamak
İltifat etmek(yağ çekmek):):)-Yağ çekmek derken yanlış anlaşılma olmasın lütfen İltifatın diğer adıda yağ çekmekdir.Ve herkesin hoşuna gider Örn-Ayy saçların harika olmuş hangi renk  Veya inanamıyorummmm Ne kadar çok kilo vermişsin hayret vs vs :):)
İşlerinde yardımcı olmak-Eğer karşınızdakinin yaptığı işlerde sizinde yeteneğiniz buluyorsa yardımcı olmanız hem karşınızdakini hemde sizi mutlu edebilir.Bkz-Yemek yaparken erkek arkadaşımın bana yardımcı olması beni çok mutlu eder :):):)
Küçük notlar yazmak-Bazen yüz yüze konuşmakdan daha etkilidir.Telefonla mesajlaşmak yada internetten yazışmakdanda. Sevdiğiniz kişiyi mutlu etmek için Kurabiye yapabilir içlerine minik notlar koyabilirsiniz:) Tabiki Elinize yüzünüze bulaştırmak istemiyorsanız küçük  rulolar halinde sarıp kurabiyenin kenarına koyun erim:D
Veeeeeeeeeee Seni seviyorumm-- Evet yanlış duymadınız bu kelime kimi mutlu etmezki ? anneniz- babanız-kardeşleriniz-sevgiliniz-kocanız-büyük küçük herkes bu kelimeyi zaman zaman duymak ister.Aslında bilinmediğinden yada şüpheden değil.Bu kelimeyi duymak insana çok büyük mutluluk verir. ben bu kelimeyi en çok sevdiğim kişiden her gün duymakdayım:):):) Ve çokkkkkkk mutluyum..
Umarım sizde benim mim'imden yararlanarak sevdiklerinizi mutlu edersiniz...:)
Bu mim'i 10 arkadaşıma göndermem gerekiyor(muş muş muş)Ben de bu mim'i sevgili arkadaşlarım;

27 Aralık 2011 Salı

Dag Çilegi ve kuru üzümlü Kek


Bu tarifim arşivimden Yaklaşık 1 ay kadar öncesinin tarifini anca yayınlayabiliyorum:) Aslında o kadar çok tarifim varki hangini yayınlasam karar veremiyorum.Hergün tarif yayınlama imkanım olmadığı için bir iki gün ara ile yayınlama imkanı buluyorum ve bu lezzetleri sizler ile paylaşıyorum.:)Bu dağ çileklerini ben kendim topladım. Dallarından tazecik Ormanın kuytu köşelerinde yetişen dağ çileklerinin bu kadar faydalı bir meyve olduğunu internette küçük bir araştırma sonucu öğrendim.Bu minik kırmızı meyvelerin yararlarını öğrenmek isterseniz;;
(((yaşlanmaya karşı son derece etkili olduğundan doğal anti ageng, bir meyvedir. Üstelik bazı hastlaıklara sebep olan virüsler üzerinde öldürücü etkiye sahip.  hem vitamin deposudur, hem de bazı hastalıklara yol açan virüsler üzerinde (çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan bazı virüsler için) öldürücü etkisi vardır. Uzmanlar da, yaban çileğinin bağışıklığı güçlendiren ve besin değeri yüksek bir meyve olduğunu belirtiyor. Halk arasında dağ çileği olarak da bilinen yaban çileği, C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda ishale yol açan bazı mikroorganizmaları durdurma özelliğine de sahiptir. Vücuttaki serbest radikallerin, dışarı atılmasına da yardımcı olur. Ciltteki sivilce ve aknelere iyi gelir. Damar tıkanmalarını önler. Kansere karşı koruyucu ve ilerlemesini önleyici özellikler içerir. İdrar söktürücü, romatizma ağrılarını azaltıcı etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker ve ateş düşürür.)))
Bu kadar çok yararının olduğunu öğrendikten sonra ne yapmalı diye düşündüm kollarımı sıvadığım gibi mutfakta aldım soluğu:)İlk önce reçel yapmayı düşündüm ama reçelle pek fazla aram olmadığı için ziyan etmemek istedim.Kuru üzümlü kekin içinde güzel durabileceği kanaatini getirdikten sonra başladım çalışmalara:) Vee buyrun tarifim
Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1.5 su bardağı toz şeker
1 kabartma tozu
1 çay bardağı dağ çileği
1 vanilya
3 su bardağı un
1 çay bardağı kuru üzüm
Yapımı
Bir kapta yağ, şeker, yoğurt ve yumurtayı çırpın. Üzerine un, kabartma tozu, vanilya döküp karıştırın, kek hamurunu hazırlayın.Kuru üzümü yıkayıp üzerine az miktarda un serpip hazırladığınız kek hamurunun içersine ilave ederek karıştırın en son olarak dağ çileğini  minik minik doğrayın Aman dikkat edin çok çabuk ezilen bir meyve Kek kalıbını yağlayıp unladıktan sonra  hamuru kalıba dökün.150 derecede 45 dakika pişirin ve servis yapın.

26 Aralık 2011 Pazartesi

Sarmaiçi


Genellikle günlerde arkadaş toplantılarında yada kabul günlerinin vazgeçilmezi haline gelmiş lezzetli bol yeşillikli kış aylarının vazgeçilmezi baş tacımız bir lezzet:) evet evet Çok severek yaptığım bol acıylada ağzım yanmasına rağmen yemekten vazgeçmediğim sarma içinden bahsedeyim sizlere:)Bol yeşillik ve bol acı olmazsa olmazıdır sarma içinin.Bazı yörelere göre adı değişebiliyor.Ama bizim buralarda (balıkesir/ edremit bölgesinden bahsediyorum egenin tam bağrından yani..:)) İsmi sarma içi olarak geçiyor.Buyrun bu lezzetli yemeğin tarifi
Malzemeler
Kişi sayısın göre 1 çay bardağı kalın bulgur
1 demet maydonoz
1 demet dereotu
1 demet taze soğan
1 havuç
yarım limon(kabuklarıyla beraber)
2 domates
karabiber
tuz
zeytinyağı
(arzuya göre nar ekşisi)
1 kaşık salça(renk vermesi için)
Yapımı
Bulguru yıkayıp sıcak su ile haşlayalım.kabaran bulgura sıcak su ilave ederek güzelce pişmesini sağlayalım ve sulandıralım.Salcayı ilave edelim.dere otu maydonoz ve taze soğanı incecik doğrayalım havucu rendeleyelim.domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.limonu yıkayıp küp küp doğrayalım.karabiber tuz zeytinyağı ve nar ekşiisini ilave edelim.güzelce harmanlayalım.Afiyet olsun

24 Aralık 2011 Cumartesi

Havuç Tarator


Yapımı oldukça pratik lezzeti ise tartışılmaz. Havuç taratoru bilmeyenler yada hatırlamak isteyenler için Tarifini yayınlıyorum:) Afiyet olsun..

Malzemeler:
4 adet orta boy havuç
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak
4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
Yapılışı:

Havuçları yıkayın ve kabuklarını soyun. Rendenin iri tarafıyla rendeleyin.Tavaya zeytinyağını alın, havuçları ekleyerek orta ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5-6 dakika soteleyin)Sarımsağı rendeleyin, biraz tuz ekleyerek 1 su bardağı yoğurt ile karıştırın.Pişen havuçları ocaktan alın ve 10 dakika kadar soğumasını bekleyin.Hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu pişirdiğiniz havuçlara ekleyerek karıştırın. Buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapın.

23 Aralık 2011 Cuma

Ispanak salatası ve Kapı süsü Yapımı


Bol vitamin deposu bir salataya ne dersiniz? Heleki ıspanağı benim kadar çok sevip çiğ bile yerim diyenler için:)İtiraf ediyorum daha önce çok duymama rağmen bir türlü yapmak nasip olmadı. Hep aldığım ıspanağın yemeğini yapdım Bol soğanlı pirinçli :) Ama bu sefer bir değişiklik yapıp ıspanağın salatasını yapmaya karar verdim.O kadar çok beğendim ki bu salatayı sırf bir öğün niyetine yiyorum artık:) Davet masalarımında vaz geçilmezi olmaya talip:)
Malzemeler
1 kg ıspanak( yaprakları)
2 adet nar
yarım çay bardağı kıyılmış ceviz
nar ekşisi
yarım limon suyu
zeytinyağı tuz
Yapımı
ıspanakların yapraklarını güzelce yıkıyalım.Topraklarını akıtalım.Daha sonra ince ince kıyalım.Karıştırma kabına aktaralım.2 adet narın tanelerini ayıklayalım ve salatamıza ilave edelim.kıyılmış cevizlerimizi üzerine ilave edelim.Nar ekşisi limon suyu tuz ve zeytinyağını ilave edip güzelce harmanlayalım.Servis tabağına aktaralım:) Afiyet olsun..
                             *******************************************************

Artık bende el işleriyle uğraşmaya başladım:) Bloglardan gördüğüm araştırdığım herşeyi yapar oldum:) bu bir kıskançlık değil farklı şeyler yapmak.Üretkenliği çok seviyorum.aslında bu bogu açarken sadece yemek tarifleri yayınlamakdı amacım.Ama el işleriylede uğraştığım için bunlarıda yayınlamak istedim:) Yapımını kısaca anlatmak istiyorum herkesin yapabileceği harika bir hoş geldiniz kapı süsü..
1 renkli karton (ben pembe seçtim)
1 mukavva
guvaş boya (yada ahşap boya)
yapıştırıcılar
yazılara uygun süslemeler
yazıya uygun kurdele
ve simler sprey vernik
Malzemeleri gördükten sonra yapımını aslında anlamışşsınızdır.Kartonları güzelce kestim.Üzerlerine istediğiniz yazı font'uyla harflerimi çizdim.boyadım kuruttum.Daha sonra siyah kontur geçtim.ki yazım 3 boyutlu olsun:)üzerlerine kendim hazırladığım minik süslerimi yapıştırdım.Üzerlerine sim döküp sprey vernik ile yapışmasını sağladım(Aman dikkat spreyi çok yakından tutmayalım.boyamıza zarar vermesin)Hepsi bu kadar:):) 

21 Aralık 2011 Çarşamba

Pratik Cheesecake


Vee sonunda cheesecake yapdım:) Her ne kadar pratik yoldan yapmış olsamda ( Fazla vaktim olmadığı için) Aman ha üşendim sanmayın:):):) Çok lezzetli oldu yaptıktan 5 saat sonra mideye indirdim bile. O 5 saati ne siz sorun nede ben söyleyeyim. Nasıl dayandım meraklı yumurcaklar gibi bekledim Olmasını:) Sonucu gerçekten çok güzel oldu.Bundan sonra sık sık yapmayı düşünüyorum.Yine her zamanki gibi çikolataya olan düşkünlüğüm yüzünden cheesecake'i meyveli düşünemedim çikolata soslu yapdım.. Eğer sizinde çok vaktiniz yok ise aynı gün içerisinde yapıp sunmayı düşünüyorsanız bu tarif Tamm size göre :) Buyrun..
Not Bu tarifi =Takip ettiğim http://cafeportakal.blogspot.com/'dan esinlenerek yapdım.:) Bire bir uymasada değiştirdim sayılır.Cafe portakal arkadaşım 1 gece bekletmiş ben 5 saate yakın beklettim:)

Malzemeler:Tabanı için:

1 pakete yakın Burçak bisküvi
2 yemek kaşığı erimiş tere yağ
Ara kreması için:
1,5 paket toz şanti
1 su bardağı süt
100 gr labne peyniri
1 paket limonlu jöle
1 su bardağı kaynar su
Yarım su bardağı soğuk su
Üst malzemesi:
Hazır çikolata sos + tarife göre süt
Yapımı
Bisküvileri robottan geçirin ve erimiş tere yağ ile yoğurun.En küçük kelepçeli kalıbın zeminine bastırarak eşit yerleştirin.Diğer bir tarafta süt ve krem şantiyi karıştırın,labneyi ekleyin.Başka bir tarafta 1 paket jöleyi 1 su bardağı kaynar suda karıştırarak eritin.Üzerine yarım su bardağı soğuk su ekleyin tekrar karıştırın.Jöleli karışımı labneli karışıma ekleyin karıştırın.Kelepçeli kalıba boşaltın ve 5 saat sertleşmesi için buzdolabında bekletin.Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp soğuyan cheesecake'in üzerine sunum yapın

20 Aralık 2011 Salı

Köy sütü ile Sütlaç bir Başka.. Bam başka...


Köy sütünü normalde pek tercih etmiyorum.Kokusu beni cezbetmiyor.Hazır sütler alışkanlıktan mıdır bilmem ama daha cazip geliyor bana.En azından daha sağlıklı.Köy sütünü sadece sütlaç yapımında kullanmaktan yanayım.Sütü kullanmadan öncede iyice kaynatanlardanım:) Sütlaç'ın köy sütüyle yapıldıkdan sonra lezzetinin daha güzel olduğunun kanısındayım:) Bana göre köy sütü sadece sütlaça  yakışıyor:)Buyrun köy sütüyle yapılmış harika sütlaça:)
malzemeler:
1 kg soğuk süt
1,5 çay bardağı pirinç
1 litre su
2 yemek kaşığı pirinç unu
2,5 su bardağı toz şeker
üzerine tarçın
hazırlanması:
1,5 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. pirinçler uzayıp bıraktığı suyu çekene kadar pişirin.soğuk sütü ekleyin. 1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin.bu arada bir kasede 2 yemek kaşığı pirinç ununu 1 su bardağı soğuk su ile ezin. tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin. (pirinç unu ılınmış olmalı)pirinç ununu tencereye ekleyin, arasıra karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.2,5 su bardağı toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın.sütlacı kaselere paylaştırın. soğuyunca üzerlerine tarçın serpin.

18 Aralık 2011 Pazar

Portakallı kek Ve...


Tam portakal mevsimi sulu sulu tatlı portakalları en çok kekde kullanmayı seviyorum. Portakallı kekin kokusu tadı beni cezbediyor nedense.Portakal demişken Bu sulu  C vitamin deposu hakkında bir kaç birşey söylemeden geçmek ayıp olur dimi:) Bildiğiniz üzere Portakalın yararları saymakla bitmiyor.Örnk:Cildi güzelleştirir,Kanı temizler, Vücudun vitamin ve madensel tuz ihtiyacını karşılar.Akne ve sivilceye iyi gelir.Bağırsakları düzenler..Vs vs İnsan vücuduna bu kadar çok yararı olan meyveyi neden tüketmemek de hala ısrarcı bir milletiz anlamış değilim.:) Geçen gün pazarda iken bir hanımın konuşmalarına kulak misafirliği ettim:) biliyorum kulak misafirliği ayıp ama dediklerine misafir olmamak mümkün değil ki:) hanımefendinin dedikleri aynen şöyle;--- Ah şu kör olasıca portakalı hiç sevmiyorum.dokunduğumda midem kalkıyor.hele ki kokusunu duymamak için tezgahlardan bir adım öte gidiyorum:):) --Ne kadar garip Hayatım boyunca portakal sevmeyen bir hanımı ilk defa görüyorum.TAbi herkes her nimeti yemek sevmek zorunda değil. Ama nimete de böyle konuşmamak gerek.Her ne kadar klişeleşmiş diye adlandırılsa da bu laf, O nimeti bulamayanlar var.Gerçekten var...

Gelelim tarifimize Bu bol portakallı Keki Hasta olan birtanecik annaneciğime yaptım :) şifa olsun inşALLAH..
Malzemeler
2 yumurta
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı portakal suyu
1 çay bardağı portakal kabuğu
kabartma tozu
vanilya
yeteri kadar un ( yaklaşık 3 bardak)
1 adet soyulmuş portakal
Yapımı
yumurta ve şekeri güzelce çırpalım. sıvıyağ ve portakal suyunu ilave edip çırpmaya devam edelim. portakal kabuğu rendesini ilave ettikten sonra karıştırıp alt üst edelim.unu eleyerek ilave edelim. k. tozu vanilyayı ilave ettikten sonra margarin ile yağlanmış kek kalıbına  aktaralım. üzerlerine soyulmuş doğranmış portakalları ilave edelim.40 dk kadar pişirelim.Afiyet olsun


Susamlı Çubuklar


Yok yok yok.. Bu son günlerde Canım hiçç mutfağa girmek istemiyor ne yemek yapmak nede mutfağa girmek.Havaların kapalı olması vede soğuk olması en büyük etken sanırım. Bu susamlı çubukları zar zor yaptım desem yeridir....:/
Malzemeler
1 paket erimiş tereyağı veya margarin
1 su bardağı yoğurt
10 çay kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı mahlep
un

üzerine yumurta akı ve bol susam

kulak memesi kıvamında hamuru yoğuruyoruz. ince uzun fitil şeklinde hamuru şekillendiriyoruz..üzerine yumurta akı sürüp dilediğimiz boyda kesiyoruz.bol susama bulayıp 190' fırında çok iyi kızarana dek pişiriyoruz...

16 Aralık 2011 Cuma

Ispanaklı el açma börek (yumusacık)


Hamur işlerini sevmeyen yoktur.Genellikle kilo almakdan çekinenler kolay kolay hamur işlerine yaklaşmak istemezler.İtiraf etmeliyim ki bende onlardan bir tanesiyim.Kilo almamak ve formumu korumak için çok az yaparım hamur işi börek türlerini:) Bu yaptığım börekdende tabiki 2 tanecik yedim.Gerisini ev halkı bitirdi sağolsun Bol ıspanaklı el açması börek sevenler için tamm ideal bir tarif :):):):)
Malzemeler
yarım kg un
yarım çay b. sıvı yağ
1 yumurta
ılık su
tuz
İç malzemesi için;
ıspanak yaprakları (yıkanmış temizlenmiş),
beyaz peynir,
soğan,
karabiber,
tuz
 yumurta sarısı(üzeri için)
Yapımı
Unu bir kaba alalım.ortasını havuz gibi açalım.içine yumurta  tuz ve sıvı yağı ilave edelim.yoğurmaya başlıyalım.ılık suyu ilave edip yumuşak özlü bir hamur elde edelim.hamuru yarım saat dinlendirelim.Bu sırada iç harcımızı hazırlayalım.Ispanakları yıkıyalım ve doğrayalım.soğanı yemeklik doğrayalım ıspanağa ilave edelim.beyaz peynir tuz ve karabiber ilave ettikten sonra biraz zeytinyağı gezdirip çiğ olarak karıştıralım.Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım un ile açalım.(HAmurun çok kalın olmaması lazım).Ispanaklı harçtan ilave edip sigara böreği gibi saralım.üzerine yağ ve yumurta sarısı karışımından sürelim.180 C fırında pişirelim.

13 Aralık 2011 Salı

Bol çikolatalı fındıklı muffin

Muffin yapmayı kim sevmez:) helekibol fındıklı  ve çikolatalı ise  bu kişiye özel muffinler gerçekten çok pratik ve lezzetli oluyor.Bu sefer bir değişiklik yaptım ve Muffin'in en altına ikramlık çikolatalar koydum.Sonuçmu Harikaaaaaaaaa
Malzemeler:
2 yemek kaşığı kakao
1su bardağı toz şeker
1su bardağı fındık
1 su bardağı bitter çikolata
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
2 bardak un
1 su bardağı süt
ikramlık çikolata
Yumurta ve şekerleri mikserle köpürünceye kadar çırpın. Yağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devamedin.
Unu, kabartma tozunu,kakaoyu yumurtalı karışıma eleyin.İçine en son blendırda çektiğimiz çikolata ve fındıktan katın (üstünü süslemek içinde biraz kenara ayırmayı unutmayın).
Hepsini karıştırın.
Muffin kalıplarının en alt kısmına ikramlık çikolataları ilave edin.daha sonra üzerine çikolata harcını ilave edin.Önceden ısıtılmış fırına muffin kalıplarını dizin.
Üzerlerine parça çikolata ve fındık serpip, 180 C de pişirin.

12 Aralık 2011 Pazartesi

Balkabagı Tatlısı

Benim içinBal kabağının çıkması demek yeni yılın yaklaştığı anlamına geliyor:)Pekde çok severim bal kabağını Tatlısını çorbasını böreğini herşeyini çok severek yerim:)Heleki tatlısı bol kaymaklı cevizli olursa tok olsam bile hayır diyemem:)Bal kabağını aslında geceden şekere yatırmak lazım dahada ballansın tatlı olsun diye.ama eğer benim gibi dayanamayıp aynı gün içinde yapmayı tercih ederseniz buyrun tarifi:)
İki kilogramlık kadar bal kabağı
250 gram şeker
5-6 adet karanfil
kaymak
yapımı
ilk önce kabaklar soyulur ardından çekirdeklerinden ayrılır.
İki parmak genişliğinde dilimlere ayrılır.
Geniş bir tencereye ilk önce kabak dizilir üstüne şeker serpilir ve böyle sıralar oluşturulur.
Ağzı kapalı biçimde yaklaşık 4 saat bekletilir.
Ocağın altı orta hararette açılır.
Şurubun daha kıvamlı olması için tencerenin ağzı hafifçe açılır.
Piştiğinde kaymak veya cevizle servis edilir.

11 Aralık 2011 Pazar

Göveçte Kaşarlı Alabalık


Her ne kadar deniz ürünlerini sevmeyen biri olsamda bu bol kaşarlı ve sebzeli alabalığa hayır diyemiyorum.özelliklede odun fırınlarında pişirilince:)
Malzemeler
1 buyuk boy alabalık (kılçıkları ayıklanmış)
1 orta boy domates
2 adet biber
1 kaşık tereyağ
tuz
istenilen baharatlar
1 kase rendelenmiş kaşar
Balıkları temizleyip süzün domatesi kup seklinde doğrayın bıberlerıde ıncecık kıyın domates ve bıber karısımın yarısını guvece koyun sonra balıkları tuzlayıp guvece yerlestırın kalan harcı balıkların uzerıne serın uzerıne tereyagını koyup alimınyum folyoyla kapayın fırına surun pısmeye yakın dısarı alıp uzerıne kasar rendesını serpın tekrar fırına surun peynır erıyene kadar pısırın fırından alıp sıcak servıs yapın



10 Aralık 2011 Cumartesi

Bulgur Pilavı ( havuçlu patatesli)

Bazı söylentiler varki bulgurun pirinç pilavına göre daha sağlıklı olduğu kanısında:) tabi bu söylentiler ne kadar doğru bilemiyorum.ama ben her zaman tercihimi bulgurdan yana kullanırım.daha hafif ve sağlıklı oluyor.Buyrun bulgur pilavı sevenler ve bilmeyenler için tarifi:)
Malzemeler
2 su bardağı bulgur
3,5 bardak sıcak su
2 adet soğan
1 adet orta boy havuç
2 adet patates
2 adet domates
1,5 yemek kaşığı salça
sıvı yağ

Hazırlanışı

Tencerenin içine sıvı yağ koyun.Doğranmış soğanı, havucu patatesi ekleyin ve 5 dk kavurun. Önceden yıkanmış bulgurları içine atın bulgurla özleşmesini sağlayın tekrar karıştırın(3_4 dk)küp küp doğranmış domatesleri de atıp bir kez daha karıştırın domatesler malzemeye işleyince 3,5 bardak suyu ekleyin ve pişirin.Piştikten sonra 5_6 dk dinlendirin ve servis yapın.Afiyet olsun.

8 Aralık 2011 Perşembe

Ispanaklı Pasta

Görenlerin --aa ne kadarda bol antep fıstıklı pasta dediği, --tadanların ise antep fıstığı değilmiş yahu bildiğin ıspanak bu  dediği bir süperrr pasta tarifi sizlerle paylaşmak istedim.Gerçektende ilk gördüğümde inanmıyorum bu kadar çok fıstıklı pastamı olur demiştim.tatdığımda ise üzerindekilerin fıstık değil ıspanaklı kek kırıntıları olduğunu anladım.aman canım ıspanaklı pastamı olur diyenler tabikide var aramızda ama gerçekten tadına baktıkdan sonra bu fikirlerin birer birer yok olacağını düşünüyorum.Günlerde doğum günlerinde çay saatlerinde akşam misafirlerine sunulabilecek hafif ve çok pratik bir pasta yada kek tarifi:)(Genelde ara kreması olarak sade kremşanti kullanılıyor,ama ben kakaolu kremşantide kullandım).Buyrun tarifi.
 Malzemeler:
2 yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartmatozu
1 paket vanilya
yarım su bardağı sıvı yağ
200 gr ıspanak ( püre halinde yarım su bardağı)

Üzerine:

1 paket kakaolu  kremşanti
1 paket krem şanti
2 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:
Ispanakları yıkayıp  doğrayalım. Tavada suyunu salana kadar kavuralım. Püre haline getirmek için rondodan geçirelim. 1 paket krem şantiyi süt ile hazırlayalım. Yumurta ve şekeri iyice çırpalım.(4-5 dakika kadar)Sonra içine yağ, vanilya, kabartmatozu, ıspanak püresi ve unu ekleyip karıştıralım.Yağlanmış ve tabanına yağlı kağıt konmuş tepsiye dökelim.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirelim. Kıyılarını keselim. (yuvarlak, kare vs.)kesilen keki robotta un şeklinde çekelim.Hazırlanmış olan krem şantiyi ve kakaolu kremşantiyi kekin üzerine sürelim.(kekin soğuk olması gerekir)Un haline getirilmiş kek parçacıklarını üzerine serpelim.