Malzemeler
500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
200 g
kuru kayısı
200 g
kuru üzüm
1 su bardağı fındık
3 lt su
2 su bardağı süt
4 su bardağı toz şeker
çeyrek çay kaşığı tuz
çeyrek çay kaşığı karabiber
yarım çay bardağı karanfil suyu (1 tatlı kaşığı karanfili
kaynatıp, sunuyu aldım)
Üzeri için;
25 g
fındık
25 g
kuş üzümü
100 g
ceviz
1 adet nar
Tarçın
Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
Buğdayı yıkayıp, tencereye alın üzerine kaynar su ekleyip
10dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu
süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip 50dk kadar buğdayı kaynatın. (Dilerseniz
akşamdan iki kez kaynatıp suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar
bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız 15dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış
kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç 15dk kadar kaynatın.
Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu
ekleyerek 15dk daha kaynatın.
Tek tek cam kâselere bölüştürün.
Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz,
fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
Aşure pişirirken toplamda 3lt kadar su kullandım. Yanınızda
sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli.
Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su
bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar
ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave
edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Değerli Yorum'un için Teşekkür Ederim :)