İşte yazın en sevdiğim lezzeti. Ne etlisine ne zeytinyağlısına asla hayır diyemem.gerçek zeytinyağlı biber dolması istiyorum diyenler hemen mutfağa.
Malzemeler
10 ad ufak biber dolması
1 ad domates
1 orta boy kuru soğan
1 diş sarmısak
1 çay kaşığı yenibahar
7 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuru
nane
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı Karabiber
1tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
Pirinç bir kaba alınarak ayıklanıp yıkanır ve ılık tuzlu suda
30 dk. bekletilir. Soğanlar ve
sarımsaklar ayıklanıp, yıkanıp küp küp doğranır. Zeytinyağı tencereye alınır,
soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Orta hararetli ateşte 2-3 dakika kavrulup,
fıstıklar ilave edilir. Soğanlar tamamen şeffaflaşıp yumuşadığında tekrar
yıkanan ve suyu süzülen pirinçler ilave edilip kavurmaya devam edilir (Bu kez
pirinçler şeffaflaşmalı). Son olarak tüm baharatlar ile üzümler ilave edilerek
harmanlanır, 2-3 dk. sonra ocağın altı kapatılarak ılınmaya bırakılır.
Dolamlık biberlerin çekirdekleri çıkarılır. Hazırlanan içle
çok sıkıştırmamak kaydı ile içleri
doldurulur. Ağızlrına iri küp halinde
doğranmış domates kapatılır.Kalan zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirilir.
derin bir tencereye yan yana dizilir. Üzerini
tam geçmeyecek şekilde su
eklenir.Orta ısıda kaynayana
kadar pişirilir. Kaynayınca altı
kısılır. Bu şekilde 30-35 dk. pişirilerek tencere ocaktan alınır ve soğumaya
bırakılır. Ağzı hiç açılmadan soğutulur. Soğuk servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Değerli Yorum'un için Teşekkür Ederim :)