2 Eylül 2013 Pazartesi

İstanbul usulü biber dolması



İşte yazın en sevdiğim lezzeti. Ne etlisine ne zeytinyağlısına asla hayır diyemem.gerçek  zeytinyağlı biber dolması istiyorum diyenler hemen mutfağa.

Malzemeler
10 ad ufak biber dolması
1 ad domates
1 orta boy kuru soğan
1  diş sarmısak
1 çay kaşığı yenibahar
7 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuru  nane
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı Karabiber
1tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI

Pirinç bir kaba alınarak ayıklanıp yıkanır ve ılık tuzlu suda 30 dk. bekletilir.  Soğanlar ve sarımsaklar ayıklanıp, yıkanıp küp küp doğranır. Zeytinyağı tencereye alınır, soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Orta hararetli ateşte 2-3 dakika kavrulup, fıstıklar ilave edilir. Soğanlar tamamen şeffaflaşıp yumuşadığında tekrar yıkanan ve suyu süzülen pirinçler ilave edilip kavurmaya devam edilir (Bu kez pirinçler şeffaflaşmalı). Son olarak tüm baharatlar ile üzümler ilave edilerek harmanlanır, 2-3 dk. sonra ocağın altı kapatılarak ılınmaya bırakılır.
Dolamlık biberlerin çekirdekleri çıkarılır. Hazırlanan içle çok sıkıştırmamak kaydı ile  içleri doldurulur. Ağızlrına  iri küp halinde doğranmış domates kapatılır.Kalan zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirilir. derin bir tencereye yan yana dizilir. Üzerini  tam geçmeyecek şekilde su  eklenir.Orta ısıda  kaynayana kadar  pişirilir. Kaynayınca altı kısılır. Bu şekilde 30-35 dk. pişirilerek tencere ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Ağzı hiç açılmadan soğutulur. Soğuk servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli Yorum'un için Teşekkür Ederim :)