14 Aralık 2012 Cuma

Ispanaklı Milföy böreği Veee...

Çat kapı gelebilecek misafirlere her zaman ilk olarak sunduğum bir lezzet gerçekten tadıda yapımıda bir o kadar kolay ve harika :) bir çoğunuz biliyorsunuzdur eminim.Bilmeyenler buyrun tarife..
Malzemeler
1 paket milföy hamuru
250 g. az tuzlu peynir
1 adet soğan
yeterince ıspanak
arzuya göre ( dereotu maydonoz)
tuz karabiber
yumurta sarısı
susam
yapımı
İlk olarak milföy hamurlarımızı çözdürüyoruz. daha sonra  iki kenarına bıçak ile çizik atıyoruz.
ıspanaklarımızı güzelce yıkadıktan sonra incecik kıyıyoruz. soğanımızda incecik kıydıktan sonra maydonoz ve dereotumuzuda kıyıp ilave ediyoruz.daha sonra tuz karabiber ilave edip peyniri ufalıyoruz.harmanlıyoruz.milföylerimize harcımızı ilave ediyoruz.milföylerimizi katlayıp üzerine yumurta sarısı sürelim.ve susam ilave edip fırına verelim.Afiyet olsun.

Milföy böreği Çok mu kolay geldi...???
O zaman buyrun Su böreğine:):):)


SU BÖREĞİNİN MALZEMELERİ

8 yumurta( büyük bir tepsi için)normal büyüklükteki bir tepsi için 6 yumurta yeterlidir.
aldığı kadar un,tuz
peynir ve lor karışımı
1 demet maydanoz
tereyağı
tepsinin altını yağlamak için zeytinyağı
8 yumurta, dolu bir kaşık tuzla çırpılır.
*Un eklenerek kulakmemesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak bir hamur yoğurulur.
*Karıştırma kabında karıştırılan hamur varsa mermer bir zeminde çevirile cevirile 10-15dk yoğurulur.bu yoğurma işlemi çok önemli ,iyi yoğurulmuş bir börek hamuru güzel bir böreğin başlangıcıdır.
*Hamur dan 16 beze yapılır. Tabak büyüklüğünde açılır.Açılan her bezenin arasına bolca un serpilir.
*İster mermer zeminde isterseniz tahta üzerinde tabak büyüklüğündeki hamurlar,yufkalar şeklinde açılır .
*Düz bir yere yayılmış bir örtünün üzerine serilir ve yufkaların biraz kendini çekmesi beklenir .
*Bütün yufkalar bittikten sonra haşlama ve serme işlemine geçilir.
*Büyük ve geniş bir tencereye su konur ve kaynatılır.bir leğene de soğuk su konur.
*Tepsinin dibi bolca eritilmiş tereyağı yada zeytinyağıyla yağlanır ve bir tane haşlanmamış kuru yufka serilir.
*Kaynayan suya bolca tuz atılır .burda tuz önemli yufkaların sudan yırtılmadan çıkmasını sağlıyor.
*6 yufka tek tek önce dikkatlice kaynayan suya konur.kevgirle her tarafının ıslanması sağlanır.
*Çok fazla kalmamalı suda her tarafı ıslandıktan sonra 5-6 saniye sonra kevgir yardımıyla kaynar sudan çıkarılıp soğuk suyun içine konur.
*Soğuk suyun içinde iki elle her tarafının soğuk suya temas etmesi sağlanır ve sudan dikkatli bir şekilde süzülerek çıkarılır . Temiz bir bezle çok hafif kurutulabilir.
*Tepsinin üzerindeki kuru yufkanın üzerine serilir.
* 2 yufka serildikten sonra, 2 kaşık eritilmiş tereyağı yufkaların üzerine gezdirilir.
*Altaki kuru yufkayla birlikte 7 yufka olunca bir tane daha kuru yufka serilir. peynir karışımı ve doğranmış maydanos hertarafa eşit gelecek şekilde üzerine yayılır.
*Yani orta kata gelene kadar 8 yufka sermiş olduk.
*Bir kuru yufkada harcın üzerine serilir. alt katlara yapılan işlemler tekrarlanır .iki yufkada bir yağlanır .
*En üste haşlanmamış kuru yufka serilir.yufkanın üzeri her tarafına gelecek şekilde yağlanır.
*Kabarmaması için bir bıçakla bir kaç yerinden delinir .bu börek davul fırında pişte fakat 170 derecede ısıtılmış fırında da kızarana kadar pişirilebilir.

1 yorum:

  1. ben ikisindende alayım canım.çok güzel olmuşlar.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil

Değerli Yorum'un için Teşekkür Ederim :)