18 Temmuz 2014 Cuma

Kabaran kekin sırrı..



YUMURTALARINIZIN BUZDOLAPTAN CIKMIS OLMAMASI LAZIM:
oda sicakliginda olan yumurtalalar daha iyi köpürdügü gibi kabarmasinda fazlasiyla fayda sağlar.
-YUMURTALARI KÖPÜRENE DEK CIRPIN:
bu sayede daha yumuşak ve tanem tanem bir hamur elde edebiulirsiniz.
-KABARTMA TOZU VE UNU BERABER KARISTIRIN AYRICA KEK KABINA ILAVE EDERKEKN ELEYIN:
bu sekilde aralarina hava temas eder yine kabarmasinda faydali bir payi vardir.
-SUFLE GIBI KÖPÜKLÜ KEKLER YAPIYORSANIZ UNU ILAVE EDINCE TAHTA KASIKLA ALTTAN ÜSTE DOGRU KARISITIRIN VE FAYZLA OYALANMAYIN KI; KÖPÜGÜ KACIP HAVASISZ KALMASIN:
Çok uzun karisitirildiginda fos diye kabariklik söner. piştikten sonra ısmıs bir kekle karsilasirsiniz.
-KEK HAMURUNUN YAPISMAMASI YADA KOLAY CIKMASI ICIN YAGLADIKTAN SORA SEKER SERPIN YADA UNLAYIN:
bu sayede daha rahat edeceksiniz.
-KEK GENELEDE 175-180 derecede PISER:
firinin derecesi cok önemlidir ama kimi kekler biraz daha düsük ısıda pisebilir hamurun kivanina göre degisir zaten tarifinde belirtilmistir.
-HER ZAMAN KEK YAPMAYA BASLARKEN FIRINI ACIN KI; IYI KIZZSIN cünkü yumurta kizmis ortamda hemen kabarma faliyetine gecer. bu sayede kekimiz fazlasiyla kabarmaya baslamistir.
-KESINLIKLE 20-25 dk. DAN ÖNCE MERAK EDIPTE FIRININ KAPAGINI BIRAKIN ACMAYI ARALAMAYIN:
NIYE hava disari cikar firin sicakligi düser ve islem tamamlanmadan cöker yada durur.
-PISIP PISMEDIGINI ANLAMAK ICIN YA BIR KÜRDAN
yada bicak kullanabilirsiniz. keke batirip cikardiktan sonra hamur kalintilari varsa daha pismemis demektir.
-FIRINDAN CIKAN KEKI HER ZAMAN DINLENMEYE BIRAKIN:
yoksa keserken parcalanir ve kaliptan cikarkende yarisi icinde yarisi disinda kalir. benden söylemesi.
-DINELENMEYE BIRAKILAN KEKIN AGZINI BIR KAPLA YADA BEZLE KAPTMAK YERINDE OLUR
isteseniz ters çevirebilirsiniz.
Özellikle pandispanya pastalarında ters çevirip o şekilde dinledirmek daha uygun oluyor.
-KESMEYE GELINCE DAHA DIKKATLI KESIN CÜNKÜ ENFES BIR KEK SIZI BEKLIYOR ISTE EMEGIN KARSILĞI afiyet seker olsun demesi bizden tadini cikarmasi sizden.
AYRICA TAVSIYELERIMIZDEN MEMNUN KALDIYSANIZ EGER"bu kekin sırrı ne?"
DIYENLERE "LEZZETVADISI.com" DIYEBILRISINIZ.
NOT: SIZLERLE PAYLASILMIS OLAN BU TAVSIYELER BIREBIR YASANMIS VE UYGULANMISTIR: KISACA TECRÜBELERE DAYALI OLARAK SABITTIR.iyi bir kek icin daha püf noktalar var diyorsaniz, bizede haberdar ederseniz memnun kaliriz.TESEKKÜRLER

BU KADAR BİLGİYE BİR KEK TARİFİ YAKIŞIR..
Malzemeler
3 Yumurta
1 Su bardağı yoğurt
1/5 Su bardağı şeker
2/5 Su bardağı un
1 Kabartma tozu
2 Yemek kaşığı kakao
1 Çay kaşığı tarçın
1 Portakal kabuğu
Hazırlanışı
Yumurta ve toz şekeri eriyene kadar çırp. İçine sıvı yağ ve yoğurtu ekleyip karıştırın.
Un, kabartma tozu ekleyip, malzemeler birbirine karışına kadar çırpın.
Kek hamurunu ikiye bölün. Bir kısmına kakao ve tarçını karıştırın.
Kalan kısmınada bir portakal kabuğunu rendeleyin.
Yağlanmış kek kalıbına önce kakaolu karışımı sonrada sade karışımı dökün.
Önceden ısıtılmış 160 C fırında 35-40 dk pişirin.
Kek pişince 10dk dinlendirin sonra kalıptan çıkarıp servis yapın.
Afiyet olsun :)))

2 yorum:

  1. ellerine sağlık canım.afiyet bal olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Süper ötesi görünüyor bu kek. Sünger gibi pofidik :) Yazdıklarınızın çoğunu uygulasam da keklerden yana nedense son zamanlarda pek muzdaribim.. Yine de bu tarifi denemek istiyorum. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Değerli Yorum'un için Teşekkür Ederim :)