30 Eylül 2013 Pazartesi

kıyır poğaça

bu kıyır poğaçanın en çok sevdiğim yanı mayalı poağaça gibi yenmek istendiğinde ısıtma veya bayatlama derdinin olmaması çünkü içerisinde sadece kabartma tozu var :) isterseniz 5 gün sonra bile yiyebilirsiniz. benim ve bir çok misafirimin bayıla bayıla yediği bir poğaça buyrun tarifi
malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket margarin ( oda sıcaklığında)
1 paket hamur kabartma tozu
aldığı kadar un
tuz

iç malzemesi için; lor peyniri  maydanoz  karabiber
yapılışı

yumurtalarımızı poğaça hamurunu yoğuracağımız kaba kırıyoruz.daha sonra sırayla yoğurt yağ margarin hamur kabartma tozu tuz ve unu ilave edip özlü bir hamur elde ediyoruz. iç malzemesinin maydanozlarını  yıkayıp kıyıyoruz.lor peyniri ve karabiber ile harmanlıyoruz. poğaçalarımıza şekil verip iç harcını ilave edip yuvarlıyoruz. 180 C fırında pişiriyoruz. afiyet olsun:)

19 Eylül 2013 Perşembe

Elmalı tarçınlı kek

Merhabalar. Hafta sonuna son 1 gün kala hafta sonunuzun şimdiden güzel geçmesini diliyorum. Öncelikle uzun zamandır güncelleme yapamıyorum. Pek fazla mutfağa giremiyorum bu sıralar. Sebebini yakında sizlerle paylaşacağım . akşama gelecek olan misafirlerim için bir çok hazırlık yaptım bunlardan bir tanesini sizlerle paylaşmak istedim.  
Eylül’ün başında arkadaşlarımızı ziyarete antalya’nın elmalı ilçesine gitmiştik. Adından da belli olduğu gibi elması tabiki meşhur bende elmalı tarçınlı keki çok sevdiğim için hemen denemek ve akşam misafirlerime tattırmak istedim. Buyrun tarifi.
Malzemeler
2 orta boy elma
1 tatlı kaşığı tarçın
3 yumurta
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3½ su bardağı un
Kabartma tozu
Vanilya
Yapımı
Bir kaba yumurtaları ve şekeri ilave edip çırpalım. Daha sonra diğer malzemelerimizi ilave edelim. Ve kek hamuru kıvamını bulalım. Elmalarımızı yıkayalım ve kabuklarını soyalım. Dilimleyip kek hamurunu borcama dökelim. Üzerine elmaları sıralayalım. 180 C fırında kekimizi pişirelim afiyet olsun.

10 Eylül 2013 Salı

Patatesli sucuklu kaşarlı Kek


 Değişik bir tat denemek istiyenler için gelsin bu tarif :)
malzemeler
3 orta boy patates
1 kase sucuk
1 kase kaşar peyniri
2 yumurta (1 yumurta sarısı üzeri için)
2 yemek k. yoğurt
1 tatlı k. tuz  1 tatlı k.karabiber
yarım çay b. süt
1 çay b sıvıyağ
1 su bardağı un
k.tozu
yapımı
2 yumurtayı süt,yoğurt ve sıvıyağ ile beraber çırpalım. daha sonra tuz ve karabiber ekleyelim. patateslerimizin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. kaşarlarımızı sucuklarımızı patates ve unumuzu ilave edelim.kabartma tozunuda ekledikten sonra karıştırıp yağlı tepsiye dökelim üzerine yumurta sarısı sürelim.. 180 c fırında kürdan temiz çıkana kadar pişirelim. afiyet olsun:)

2 Eylül 2013 Pazartesi

İstanbul usulü biber dolması



İşte yazın en sevdiğim lezzeti. Ne etlisine ne zeytinyağlısına asla hayır diyemem.gerçek  zeytinyağlı biber dolması istiyorum diyenler hemen mutfağa.

Malzemeler
10 ad ufak biber dolması
1 ad domates
1 orta boy kuru soğan
1  diş sarmısak
1 çay kaşığı yenibahar
7 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuru  nane
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
yarım çay kaşığı Karabiber
1tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI

Pirinç bir kaba alınarak ayıklanıp yıkanır ve ılık tuzlu suda 30 dk. bekletilir.  Soğanlar ve sarımsaklar ayıklanıp, yıkanıp küp küp doğranır. Zeytinyağı tencereye alınır, soğan ve sarımsaklar ilave edilir. Orta hararetli ateşte 2-3 dakika kavrulup, fıstıklar ilave edilir. Soğanlar tamamen şeffaflaşıp yumuşadığında tekrar yıkanan ve suyu süzülen pirinçler ilave edilip kavurmaya devam edilir (Bu kez pirinçler şeffaflaşmalı). Son olarak tüm baharatlar ile üzümler ilave edilerek harmanlanır, 2-3 dk. sonra ocağın altı kapatılarak ılınmaya bırakılır.
Dolamlık biberlerin çekirdekleri çıkarılır. Hazırlanan içle çok sıkıştırmamak kaydı ile  içleri doldurulur. Ağızlrına  iri küp halinde doğranmış domates kapatılır.Kalan zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirilir. derin bir tencereye yan yana dizilir. Üzerini  tam geçmeyecek şekilde su  eklenir.Orta ısıda  kaynayana kadar  pişirilir. Kaynayınca altı kısılır. Bu şekilde 30-35 dk. pişirilerek tencere ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Ağzı hiç açılmadan soğutulur. Soğuk servis edilir.